Lajikuvaus

Riistamaalilajit

10 metrin liikkuva maali

Ampumamatka: 10 m

Ase: Jousi-, CO2- tai paineilmatoiminen kivääri. Kaliiperi enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg kiikarin kanssa. Liipaisuvastus rajoittamaton, kiikarin pituus max. 300 mm ja kiikarin suurennus nelinkertainen.

Luodit: Vapaasti kaupan olevat lyijyluodit, max. kaliiperi 4,5 mm.

Taulut: Kympin halkaisija 5,5 mm.

Ampuma-asento: Ampuminen tapahtuu pystystä ilman tukea.

Ampumaohjelma: Miehet ja pojat 60 laukausen normaalijuoksut ja 40 laukauksen sekajuoksut sekä naiset ja tytöt 40 laukausen normaali- ja sekajuoksut. Normaalikuoksujen on kaksiosainen. Ensin ammutaan 30 laukauksen ”hidas osa”, jossa taulu liikkuu 2 m matkan viidessä sekunnissa. Sitten, kansainvälisissä kisoissa monasti seuraavana päivänä, ammutaan niin sanottu nopea osa, jolloin liikkuva taulu on ampuma-alueella näkyvissä vain 2,5 sekunnin ajan. 40 laukauksen kilpailussa eli sekajuoksuissa ammutaan myös kaksi puolikasta, mutta ampuja ei tiedä ennakolta taulun kulkunopeutta: 40 juoksusta 20 on hitaita 5 sekunnin juoksuja ja 20 nopeita 2,5 sekunnin juoksuja.

Muut SALin riistamaalilajit

Riistamaalilajeihin kuuluu 10 metrin liikkuvan maalin kaksi 50 metrin liikkuvan maalin lajia ja Suomessa lisäksi hirviammunta.

50 metrin liikkuvassa maalissa on kaksi lajia; 60 ls ja 40 ls. Ensin mainitussa ammutaan 60 laukausta. Karjua esittävä pahvitaulu kulkee ensimmäisessä osassa 10 m mittaisen aukon 5 sekunnissa (hidas osa) ja sitten toisessa 30 laukauksen osassa ampuma-aika on vain 2,5 sekuntia. 40 laukauksen kilpailussa ammutaan myös kaksi puolikasta, mutta ampuja ei tiedä ennakolta taulun kulkunopeutta. Ampumamatka on 50 m, aseena on .22 kaliiperinen pienoiskivääri. Aseeseen kiinnitetään kiikaritähtäin, jonka suurennuskerrointa ei ole rajoitettu. 10 metrin liikkuvan maalin 40 ls:n kilpailussa ampuja ei tiedä nopeiden ja Hitaiden ”juoksujen” tulojärjestystä ennalta.

Hirviammunnassa käytetään suomenhirven kuviota. Ampumamatka on 100m ja aseen kaliiperin ylärajaksi on asetettu 8 mm. Kilpailussa ammutaan kaksi lajia: 40 kertalaukausta ja 20 parilaukausta. Aseen paino ei saa tähtäimineen ylittää 5,5 kiloa, liipaisuvastuksen tulee olla vähintään 500 g.

 

SML:n riistamaalilajit

Suomen Metsästäjäliiton riistamaalilajeihin kuuluvat Hirvi 10ls ja Luodikko 10ls. Ampumamatkoina 100m ja 10m.